Haber

Malatya Büyükşehir Belediyesi deprem sürecini görüştü

MALATYA (İGFA) – Deprem Süreci ve Yol Haritası Değerlendirme Toplantısı’na Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Latif Okyay ile Genel Sekreter Yardımcıları Mehmet Sığırcı, Mehmet Türkmen ve MASKİ Genel Müdürü Mehmet Mert de katıldı. Görüşmeye Malatya ESOB Lideri Şevket Keskin ile AK Parti İl Başkanı Namık Gören de katıldı.

TÜM GRUPLARIMIZ SARSMADAN SONRA HIZLA SAHAYA ÇIKTI

Malatya Büyükşehir Belediyesi’nin tüm gruplarının depremin ardından tamamen bölgede olduğunu belirten Büyükşehir Belediye Başkanı Selahattin Gürkan, “Sivas Otoyolu, Kayseri Otoyolu kar ve tipi nedeniyle, Kahramanmaraş Otoyolu o gün tünel nedeniyle kapatılmıştı. Demiryolu ise hasar nedeniyle kontrol edilmeden açılmadı. Metropolün bütün tesisleri, şirketleri ve marketleri halkımızın hizmetine sunulmuştur. Depremin hemen ardından İtfaiye Büromuz koordinasyon merkezi, Ruhsatlı Depomuz ise lojistik merkez olarak kullanıldı. Kızılay ile ortaklaşa yeni ekmek ve gıda fabrikamız hizmete açıldı.”

73 NOKTADA KONTEYNER ŞEHİR ÇALIŞMASI

Malatya’da toplam ağır hasarlı bina sayısının 35 bin 680 olduğunu ve bunlardan 2 bin 124’ünün yıkıldığını belirten Lider Gürkan, yıkılmayı bekleyen 33 bin 556 ağır hasarlı bina olduğunu bildirdi.

Gürkan, “Malatya’da 73 noktada konteyner şehir çalışmasına başlandı. 29.704 konteyner yerleştirilmesi planlanıyor. Altyapı ve üstyapı çalışmaları Büyükşehir Belediyemiz tarafından yapılıyor. Konteyner kentlere toplam 22.943 adet konteyner yerleştirildi. Kırsal kesimde 10.170 adet konteyner talep edilmiş, 6.263 adet konteyner vakası gerçekleştirilmiştir. Merkez ve ilçelerde 73 noktada bulunan Kesintisiz Konaklama Merkezlerinde 90 bin 554 kişi toplam 22 bin 943 konteynere yerleştirildi. 44 alanda 3 bin 482 adet konteyner iş yeri planlandı, 3 bin 194 iş yeri tamamlandı ve 288 iş yerinin çalışmaları devam ediyor. Malatya’dan toplam 357 bin 441 kişi tahliye edildi. Malatya’ya dönen afetzede sayısı toplamda 136 bin 432 kişi. 77 ilde 221 bin vatandaşımız var. Toplu Afet Konut İşlerinde Malatya’da ihalesi sonuçlanan 14 bin 338 konutta çalışma yapılıyor. Bu ihalelerin toplam bedeli 26 milyar 328 milyon lira. Kırsal Afet Konut Çalışmalarında temeli atılan konut sayısı 7 bin 471” şeklinde bilgi paylaştı.

Göreve geldiklerinde afet durumlarında kullanılmak üzere alternatif yollar ve meydanlar açtıklarını söyleyen Önder Gürkan, “Belediyeler çok gerekmedikçe arsa satmamalı. Bunu depremden önce de söylüyordum. Meclis toplantılarımın tutanaklarına bakarsanız hepsini tek tek söyledim. Belediyelerin mali disiplin ve bütçe disiplini konusunda çok dikkatli olması gerekiyor. Dün sattığın şeye ihtiyaç yoktu, bugün ihtiyacımız var. Şehrimiz harap oldu, çarşımız harap oldu, şehir seyrekleşip yeşil alanlar oluşturulmalı. Ancak oradaki ortak alanlar satılmasaydı bugün çok daha rahat çalışırdık. Ancak yine yaptığımız toplantıda halka açık alanlar, SSK binası, Sağlık İl Müdürlüğü Binası, Ziraat Bankası binası, Halk Bankası binası, Adliye binası gibi yerlere yer verdik. Keşke belediyenin yeri olsa MASKİ’yi (Eski SOS Binası) satmışlar, Eski Garajların hatta eski devlet binasının da yeri vardı, keşke henüz bilmediğimiz yerler satılmasaydı. Şehir yöneticilerinin ufku ve vizyonu geniş olmalıdır. Yazık olurdu! Bunu söylüyorum çünkü bu ağır bir sorumluluk. Birini incitmek, kırmak ya da dökmek niyetinde değilim. Başımıza bu geldi, bundan ders alıp yol haritamızı bir sonraki aşamaya taşımak gerektiğine inanıyorum” dedi.

YERİNDE DÖNÜŞÜM TALEPLERİMİZİ BAKANLIĞA İLETTİK

İlk günden itibaren yerinde dönüşümü dile getirdiklerini belirten Önder Gürkan, “Taleplerimizi Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki’ye ilettik. Devletimiz ve hükümetimiz artık ‘yerinde bir dönüşüm olsun’ kararlılığında. Aşağıdaki formda, büyükşehir ve ilçe belediyeleri ile diğer Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından alınan kararlar kapsamında kişiler mevcut planlar kapsamında taşınmazları üzerinde yerinde dönüşüm gerçekleştirebilecek. . Baz+4 şeklinde yaparlarsa devletimiz kişi başı 500 bin TL hibe ve büyüklüğüne göre 800 bin TL’ye kadar 2 yıl ödemesiz 10 yıl vadeli kredi sözü verdi. evin. Yerinde dönüşüm alanında belediyeler olarak hem temel hem jeolojik etüt, binanın kalite ve standardı açısından gerekli değerlendirmeleri yapacağız ve plan kararları çerçevesinde çalışmalara devam edeceğiz. izin vermek için. Şu anda karşılaştığımız en büyük sorun, orta hasarlı binalardaki durum. AFAD’ın orta hasarlı binalara ilişkin 24 Ocak 2020 tarihli genelgesi ve açıklaması bellidir. Şu anda orada 2 yeni ekleme var. Orta hasarda iyileşebileceğine, yani güçlendirilebileceğine dair bir rapor varsa, oradaki maliklerin yüzde 80’i bunu kabul ederse, orta hasar dönüştürülür ve güçlendirilir. Burada ilgili teknik personelin raporu ve maliklerin yüzde 80’inin onayı gerekiyor. Ayrıca Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığımızın ilgili genelgesi orta hasarlı konutlar için ‘yık’ derken, orta hasarlı konutların sahiplerine aşağıdaki gibi yapılacak konutlara hak kazanılacağını belirtmek isterim. ağır hasarlı evlerin sahipleri.

HERKES HASARLI BİNALAR KONUSUNDA HASSAS OLMASI GEREKİYOR

Hasarlı binalar konusunda herkesin duyarlı olması gerektiğini vurgulayan Gürkan, “Sabah belediyeden ayrılırken bir vatandaş geldi. Buradan imar kurulundaki arkadaşlarıma ve duyarlı tüm vatandaşlarımıza seslenmek istiyorum. ‘Cumhurbaşkanım’ dedi. ‘Annemi, eşimi ve 5 çocuğumu kaybettim.’ söz konusu. Derdimi kime götüreyim, dedi. ‘Neredeydin? “Ben bir kamyon şoförüyüm” dedi. Yaşadıkları bina 24 Ocak 2020 depreminde ağır hasarlıymış, kim devreye girerse, nasıl bir prosedür izlediyse ‘Hafif hasarlı binaya çevirdiler’ diyor. ‘Evim aileme mezar oldu’ diyor. Bunun altını çizmek istiyorum, yani tabi ki milli servettir ama bu milli servet bizim tabutumuz olmayacak, mezarımız olmayacak. Bunu orta hasarlı insanlarla ilgili olarak da vurgulayarak ifade etmek istiyorum” dedi.

Başkan Gürkan, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve bakanlara takviye ve katkılarından dolayı teşekkür etti.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu