Menteşe Belediyesi ‘Tohum Bankası’ kuruyor
Pandemi sürecinde kurduğu ‘Tarımsal Üretim Birimi’ ile belediyenin tarım alanlarındaki set tohumlarından sebze üretimi yapan Menteşe Belediyesi, şimdi de ‘Tohum Bankası’ kuruyor.
Ortaköy Mahallesi’nde 3 dönümlük alana kurulacak ‘Tohum Bankası’ ile ilgili çalışmalara başlandı. Menteşe Belediye Başkanı Bahattin Gümüş, pandemi süreci, gıda krizi ve beraberindeki ekonomik kriz nedeniyle toprağın, üretimin, suyun ve tarımın değerinin çok daha iyi anlaşıldığına dikkat çekti.
“20 ton yöresel sebzeyi ihtiyaç sahiplerine ulaştırdık”
Başkan Gümüş, “Pandemi sürecinde belediyemiz bünyesinde ‘Tarımsal Üretim Birimi’ kurduk. Tarımsal üretim birimiyle birlikte belediyemizin tarım arazilerinde cezve tohumlarımızdan sebze üretmeye başladık. Ortaköy, Kafaca ve Yeşilyurt mahallelerimizdeki arazilerimizde çet tohumu, domates, biber, salatalık, patlıcan.Hasat zamanında elde ettiğimiz 20 ton yöresel eserimizi ihtiyaç sahibi vatandaşlarımıza dağıttık.Zeytinyağı ürettik. Kırsal mahallelerde ve yol kenarlarında belediyemize ait zeytin ağaçlarından elde edilen 7 ton zeytinyağı Elde edilen zeytinyağının bir kısmı ihtiyaç sahiplerine ulaştırılırken, bir kısmı da aşevi ve kültür konutlarımızda gıda üretiminde kullanıldı. kullandık.”
“Besiciye yem üssü sağladık”
“9 ton atalık buğday ürettik. Un yaptık, buğdayımızı ihtiyaç sahibi vatandaşlarımıza ulaştırdık. Ekmek yapımında kullandık. Tohumları 100 üreticiye dağıttık. Buğdaydan elde ettiğimiz samanı balyalar halinde dağıttık. 750 sığır yetiştiricisine 1.500 kg yem tabanı sağladık.”
“İpekböceği yetiştiricilerini güçlendirdik”
Büyükşehir Belediyesi ile birlikte bölgemizde ipekböcekçiliğinin geliştirilmesi için 2021 yılında protokol imzaladıklarını hatırlatan Başkan Gümüş, “Protokol çerçevesinde Bayır ve Yeşilyurt mahallelerinde kadın ve genç üreticilere destek olduk. 18 kadın ve genç üreticiye koza, yaprak ve ipekböceği yetiştirme tesisi tahsis ettik.Alımın birlik garantili olmasını sağladık.Ayrıca üreticilerimize haftanın 6 günü pazaryerimizde ürünlerini satabilecekleri boş alan ayırdık. Kooperatifler ile ortak projeler ürettik.Kooperatif çalışmaları satın alarak belediyemize ait işyerlerine ve kültür konutlarına direkt takviye sağladık.Son dönemde kentsel ve 3.derece yapılaşmalar sağladık.Yaylamızın endemik bitkilerini korumak için bu tür Doğal sit alanı olan tarihi Karabağlar Yaylası’nda hayıt, dut, çınar, dişbudak, akçe ağacı, üzüm ve palamut gibi rea, tohumlama ve kesim yöntemine başladık. ve çalı salkımı üreterek yaylamızda üreticilerimize dağıtımına başladık. Yapılan çalışma ile zarar gören ve bozulan jantların tamir edilmesi amaçlanıyor” dedi.
“Tarım ve hayvancılığa 5 milyon 900 bin liralık yatırım yaptık”
2019 yılından bu yana tarım ve hayvancılığa 5 milyon 900 bin liralık yatırım yaptıklarını belirten Başkan Gümüş, yapılan yatırımlarla ilgili şu bilgileri verdi: “5 bin 523 üreticiye doğrudan destek verdik. 106 üreticiye tarım ekipmanı dağıttık. 5 milyona 21 üreticiye 750 üreticiye bin 500 kg yem desteği sağladık. Yöresel eserlerimizi ihtiyaç sahibi 2 bin 830 haneye ulaştırarak gıda desteği sağladık.”
“Cumhuriyetimizin 100. yılında tohum bankasını açıyoruz”
Menteşe Belediye Başkanı Bahattin Gümüş, ‘Tohum Bankası’nı 2023 yılında hizmete açacaklarını belirterek, ‘Ortaköy Mahallesi’nde 3 dönümlük alana kuracağımız Tohum Bankası ile ilgili çalışmalarımız tüm hızıyla devam ediyor. Şu anda bölgede cet tohumu yetiştirmek için uygulama parselleri hazırlanıyor.Bu konuda en büyük destekçimiz Muğla Büyükşehir Belediyesi.Büyükşehir Belediyemizin tüm ülkeye örnek olan ‘Tohum Bankası’ var.Bizler Tarımsal üretim çalışmalarında da ortak projeler üretiyoruz.Tohum bankası ve yerli üretim çalışmalarında yine Büyükşehir Belediyemizle çalışmaya devam edeceğiz.Cumhuriyetimizin 100. Yılında Menteşe Belediyesi Tohum Bankasını hizmete açmayı hedefliyoruz. Banka ile yerli üretim çalışmalarımıza daha fazla katkı sağlamak. Çocuklarımız için, onların geleceği için, cet tohumlarımızı koruyup çoğaltmak ve gelecek nesillere aktarmak için üretmeye devam edeceğiz.” – MUĞLA