İtalyan Dışişleri Bakanı, Nijer’deki Askeri Cunta İçin Sürenin Uzatılmasını İstedi
İtalya Dışişleri Bakanı Antonio Tajani, Batı Afrika Devletleri Ekonomik Topluluğu’nun (ECOWAS) Cumhurbaşkanı Muhammed Bazum’un serbest bırakılması ve görevine dönmesi için Nijer’deki askeri cuntaya verdiği sürenin ardından ültimatom süresinin uzatılmasını talep etti.
İtalyan La Stampa gazetesine konuşan Tajani, Nijer’deki sorunun diplomatik yollarla çözülmesinin önemine işaret etti.
Tajani, ECOWAS’ın cunta yönetiminden gelen taleplerinin karşılanmaması ve sürenin dolmasının ardından ECOWAS’ın bu süreyi uzatmasını umduğunu söyledi.
Tajani, ECOWAS liderlerinin bir diyalog kurmaya çalışması gerektiğini ve hala zaman olduğunu söyledi. söz konusu.
Antonio Tajani de Bazum’un serbest bırakılması gerektiğini ancak bunu kendi başlarına yapamayacaklarını belirterek, bu taraftaki tek seçeneğin ültimatom süresini uzatmak olduğunu söyledi.
“Afrika’daki Wagner tehdidi”
Rus güvenlik şirketi Wagner’in Sahra Altı Afrika’daki faaliyetleri hakkında yorum yapan Tajani, “Wagner, Sahel bölgesindeki varlığını sürdürmek için istikrarsız durumdan yararlanıyor” dedi. söz konusu.
Bakan Tajani de, “Darbeciler Wagner tehdidini kullanarak çatışmayı tırmandırmaya çalışıyorlar ama askeri müdahale gibi bir niyetleri olduğunu düşünmüyorum. Darbeye karıştıklarına dair elimizde bir bilgi yok” dedi. dedi.
Rusya’nın “dezenformasyon kampanyasının” etkilerinin Nijer’de görüldüğünü belirten Tajani, “Kremlin’in etkisi, ülkenin başkentinde Rus bayraklarının dalgalanmasında, Fransız karşıtı propagandada ve Putin’in güçlü manipülasyonunda görülüyor.” terimleri kullandı.
Nijer’de darbe
Nijer’de Başkan Muhammed Bazum, 26 Temmuz’da Cumhurbaşkanlığı Muhafız Alayına bağlı unsurlar tarafından gözaltına alındı ve o akşam ordu, iktidarı ele geçirdiğini duyurdu.
Cumhurbaşkanlığı Muhafız Alayı Komutanı General Abdurrahmane (Omar) Tchiani, 28 Temmuz’da Ulusal Vatan Savunma Kurulu (CNSP) olarak adlandırılan cuntanın liderliğini üstlendi ve geçiş hükümetinin başına geçti.
Bazum, 26 Temmuz’dan beri özel konutunda tutuluyor.
Darbeden sonra ECOWAS, askeri cuntaya Başkan Muhammed Bazum’u serbest bırakması ve 30 Temmuz’da göreve dönmesi için 7 gün süre verdi.
ECOWAS, bu dönemde taleplerinin karşılanmaması halinde askeri müdahale dahil her seçeneği değerlendireceklerini, aksine süre dolduğunda askeri operasyon başlatmadığını bildirdi.
Askeri cunta olan Ulusal Vatanı Koruma Kurulu (CNSP) tarafından süre bitimine birkaç saat kala yapılan açıklamada, Nijer havalimanının beklenen bir saldırıya karşı ikinci emre kadar kapatıldığı açıklandı.
Açıklamada, yabancı bir ülkenin ECOWAS iş birliğiyle Nijer’de operasyon hazırlığı yaptığı iddia edilirken, ECOWAS’ın şimdiden 2 Orta Afrika ülkesine asker konuşlandırdığı kaydedildi.
Askeri müdahale olasılığı, Batı Afrika’daki diğer cunta hükümetlerinin tepkisini çekti.
Yönetimde askerlerin bulunduğu Burkina Faso ve Mali yayınladıkları ortak bildiride Nijer’e askeri müdahalenin kendilerine karşı savaş anlamına geleceği konusunda ECOWAS’ı uyardı, Gine de cuntaya destek için açıklama yaptı.